Mijn kleindochter vraagt………..

30 september 2022

Een week geleden, vroeg ik een kleinkind wat zij die dag op school had geleerd. Zij antwoordde resoluut: “Niets oma!”  Ik zei als je niets leert dan hoeven je ouders je niet meer naar school te sturen. Heb je echt niets geleerd?’ “Jawel Oma. Er was een mevrouw die was komen voorlezen uit een boek en wij moesten luisteren. De juffrouw zei dat het Kinderboekenweek is. Mijn kleinkind begon een lied over gi ga groen te zingen & enthousiast te vertellen waar het voorlezen over ging. Ik luisterde aandachtig. Plotseling vroeg zij: ’Maar oma hoe moet ik ‘voorlezen’ zeggen in uw taal? U zegt Sranantongo is uw taal. Weet u het oma?”

Ik schrok van dé vraag. Die had ik niet zien aankomen.

Zelf wist ik niet hoe je ‘voorlezen’ zegt in het Sranantongo. Ik zei: “O jee ik ben het vergeten.” Dat had ik dus niet moeten zeggen. Het kind kaatste de bal naar mij. “Zie je wel oma, u heeft ook niets geleerd. U weet het ook niet.” Ik bedacht een smoes dat ik naar het toilet moet. Om eerlijk te zijn wist ik het echt niet.

Na toiletgang was zij aan het spelen. Ik wakkerde het gesprek niet aan. In haar kinderbeleving was spelen veel leuker dan met een oma praten over voorlezen. Ik heb het zo gelaten. Ik had de tijd om na te denken, op mijn manier te onderzoeken, met deze en gene te praten over de vertaling /betekenis van het woord ‘voorlezen’, maar ook woorden die daarmee samenhangen.

Gisteren zag ik mijn kleinkind weer. Het eerste wat zij zei was:  “Oma die mevrouw was er weer. Maar oma weet u al hoe men voorlezen in uw taal zegt? Alle kinderen moeten het van de juffrouw aan hun mama of papa vragen.  Hun mama, papa moeten ook voorlezen.”

Ik wilde haar kind zijn niet belasten met allerlei woorden die haar van de wijs zouden kunnen brengen dus zei ik: “Zeg tegen de juffrouw voor voorlezen zeg je ‘mofotroiki’.  Zij herhaalde het een paar keer.  Nam een vel papier en schreef op haar manier alle letters op. Het kind was zo blij als een kind.

Kinderboekenweek, voorleesmoeder, Boekenweekgeschenk en nog andere vertalingen voor voorlezen heb ik dankzij de vraag van mijn kleindochter op mijn manier vertaalt, op mijn website:

krofayakromanticom.com

3 gedachtes over “Mijn kleindochter vraagt………..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s