UKUF’BUKU / RECENSIE

1. Tanbari / Logo

 Hele mooi nieuwe logo!!
Faheem, 26 juni 2022

Beste Krofaya,
Het beeld spreekt voor zich. Kennisoverdracht❣️
De boom die alles ziet.
Stevig gegrond
De takken die alle kanten uitwaaieren
I.p.v. de bladeren zou mooi zijn als er zaadjes of vruchten uitvallen. 
Groen is nature.
Liesbeth Accoord, 26 juni 2022

Mooie LOGO. Op het oog bescheiden/onopvallend. Maar kijk je iets langer dan zie je een enorme diepgang in de afbeelding en de woorden. Zo herkenbaar voor alles wat Krofaya doet. Complimenten
Elvis, 26 juni 2022

Ik vind het filosofisch. Ik werd door de afbeelding van de boom geïnspireerd en schreef het volgende. “Bondru kon teki leri. Mama fu doti kari den pikin na wan fu prati en sabi nanga den.”
Alfredo Brison, 25 juni 2022

Sisa Krofaya Kromanti,

Mi luku a LOGO fu yu fini dan mi kon ferstan taki wortu na wan pisi fu a boskopu. A prenki e sori taki leri e prati. Dan mi e syi wan bigi bon, dati wani taki den sma kan kibri na en ondro. 
Moy (moi) tori. 
Romeo Grot, 25 juni 2022

Ik vind het een mooi LOGO; het illustreert een jonge krachtige boom met prachtige jonge frisgroene bladeren, oogstrelend, mooie groene kleur, rustgevend en die ook zeker uitnodigt tot……  Zijn, Denken, Dromen, Doen, zoals de tekst eronder suggereert: dus m.i. tot het er verpozen, samenkomen, tot rust komen tegelijk ook kennis vergaren, diverse aspecten van  het leven. Proficiat Krofaya.
Renate Slijngard,  25 juni 2022

Geweldige LOGO. Het geeft de historische lijn aan. Onder de boom is hoe we vroeger les kregen. Onder de boom in de schaduw. Zeer mooi! Barryl Biekman 24 juni 2022

Krofaya, ik zag je LOGO, met prachtige groene bladeren die vallen. PRACHTIG. Ik dacht lees/ zie ik het wel goed. Ik wist niet dat je voor een nieuwe logo ging. Het is krachtig prachtig.
Wonny Stuger, 21 juni 2022

Ik zou die twee zittenden ook op een stoel zetten. En ook een van hen ook met een hand omhoog.
Ziet er dan meer uit als en discussie en niet als belerend.
Jaap Dubbeldam, 28 juni 2022

2. Website

Mi lespeki sisa,
wan pkin fowru piki mi fu go luku fa wan sisa e tyari wi Sranantongo go na hey. Mi no dray dray, mi dyompo wantron go luku.
Grantangi fu den boskopu san yu e skrifi.
Mi sa tan ori baka gi yu en sosrefi mi sa prati a nyunsu fu moro kondreman kon luku en teki prati.
Nanga lespeki nanga lobi.
masra Reggie Becker 5 juli 2022

Reactie: Toen mij gevraagd werd om een recensie te schrijven, dacht ik ‘natuurlijk doe ik dat, maar eerst even snuffelen aan het ‘product’ waarover ik geacht wordt te schrijven’. Het maakte lezen mij blij, zij het met een sterk groeiend gevoel van jaloezie; Wat een geweldig initiatief. Het voelt als het ontwaken van een cultureel besef van een volk; het Surinaamse Volk; Sranan e kari Oen. Nu zingen we het niet alleen bij ons tweede volkslied, nu mogen we er uitgebreid over lezen en via ala sortoe korantie over schrijven. Hier lever ik graag mijn bijdrage aan. De nieuwswaarde, die niet iedereen direct duidelijk zal zijn, is het gegeven dat er nu een culturele site is, die in staat geacht mag worden, om het hele Surinaamse Volk aan te spreken. Een site waarin iedere Surinamer, waar die ook verblijft, zich herkent en die hen aanspreekt en wakker schudt. Een bron om het historisch en literair besef te laten ontstaan en te laten groeien. Even verwarde mij de foto van de bergen; mooie foto, maar niet passend bij het Surinaamse karakter van de site. Verder kan ik geen enkel steekhoudend punt van kritiek aanvoeren. Ik zal graag, indien gevraagd, mijn bijdrage leveren met een column, een literaire ondersteuning of een historische bijdrage. Ik zal graag over de boeken van mijn hand, die dit jaar uitkomen vertellen op de platform, en mijn lezingen bekendmaken. Ik zal zoveel als in mijn macht ligt KROFAYA KROMANTI TANPE steunen en wens ze veel succes toe…..
Raphael Zohar (Pseudoniem Francois Helstone) 22 augustus 2022

3. BOEKEN